6 juni 2013

Gardeners-pest(o)

Iedereen met een tuin heeft er vast en zeker last van: ‘zevenblad’. Het heet niet voor niets ‘tuinmansverdriet’. Hier steekt het elk jaar als eerste de kop op in de borders, hoe vaak we de strijd ook aan gaan. Nu heb ik een remedie! Ergens las ik (weet niet precies meer waar) dat het onkruid eetbaar is. Door de stamppot bv, in de soep of als pesto. Ik stak dus een blaadje in m’n mond om voor te proeven, het heeft wel iets weg van selderij. Dus…massaal blaadjes plukken en opeten! Ook gelezen ergens: je kunt het onkruid uitputten door steeds opnieuw de blaadjes ervan af te halen…ha, da’s dan twee vliegen in een klap. Op Google zijn veel recepten te vinden, dit is wat ik er van maakte:      
    2 handen zevenblad
    2 tenen knoflook
    1 hand pijnboompitten
    40 gram gemalen Parmezaanse kaas
    100 milliliter olijfolie
     zout

Was de blaadjes en dep ze een beetje droog. Doe alles in een blender of mix het fijn met de staafmixer. Ga door tot alles fijngemalen is en het de gewenste structuur heeft. Begin met wat minder olijfolie, je kunt dan later makkelijk meer toevoegen. Je kunt het een aantal dagen bewaren in de ijskast in een afgesloten potje.
Heerlijk op een vers gebakken stokbroodje, door de pasta en in de sla. Mmmmm!





 Everyone with a garden must know i: ‘ground elder’, a true gardenerspest.. every spring its leaves are the first ones showing in my garden, no matter how hard we try to fight it. But now I have a new remedy. I read somewhere (forgot where..) that the leaves were edible. You can eat it as stew, in the soup or as pesto for example.  So, start gathering the leaves and eat them! Also read somewhere that you can exhaust the plant by picking the leaves over and over again. Ha..that’s killing two birds with one stone!
Looking on Google you’ll find many recipes, this is what I made of it: 

     2 handful of ground elder
     2 pieces of garlic
     1 handful pineseeds
     40 gram grounded Parmezan cheese
     100 milliliter olive oil
     salt

Wash the leaves and pat them dry. Put everything in a blender or mix it with a handblender until everything is grounded. You can start with a small amount of olive oil and add when needed. Keep the pesto in the refrigerator for a few days in a closed jar.
Delicious to eat it on freshly baked bread, mixed through pasta or salad. Yammie!

2 opmerkingen:

  1. Kom via Eline's blog hier, en lees natuurlijk door. Wat een leuk recept!! Zeker weten dus dat het eetbaar is? lijkt op pesto op deze manier. Ga je nadoen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker weten dat t eetbaar is, zelf al een paar keer geprobeerd en ik loop nog rond;-)! Succes! Enne...leuk datje lekker rondgekeken hebt op m'n blog, dank je! Groetjes Arda

      Verwijderen